Durf jij schijt te hebben aan de mainstream en je dromen waar te maken?


Mensen die hun dromen waarmaken, ik heb hier al zoveel mooie voorbeelden van langs zien komen. Daarvan wil ik er vandaag een paar met je delen ter inspiratie.

Toen ik in 2008 werkte als front office manager bij een sportschool, was er een medewerker in het schoonmaakteam die out of the blue een carrière switch maakte. Veel collega’s deden een beetje lacherig over de jongen die vaak gezellig een praatje maakte met leden of medewerkers. Op een dag nam hij ontslag, omdat hij een game winkel wilde starten. Niemand geloofde in zijn droom, met alle vooroordelen die je maar kan bedenken, maar hij trok zich hier niks van aan en opende niet veel later zijn eigen zaak. En tegen alle verwachtingen in opende hij een tijd later een tweede vestiging, omdat hij zo goed draaide! Je kan lachen om iemand die, zonder de juiste opleiding of ervaring, in het diepe springt, maar ik kan er persoonlijk alleen maar heel veel bewondering voor hebben! Hij flikte het gewoon, hij geloofde in zichzelf en zijn eigen kunnen om dit plan tot een succes te maken.

skilled sailorSommige mensen vragen mij wel eens welke opleiding ik heb gevolgd om te komen waar ik nu sta. Als ik ze vertel dat ik officieel een interieurstyliste ben, zonder talent, en met papieren om mijn eigen schildersbedrijf op te zetten, kijken ze vaak wel raar op. Maar ik heb absoluut geen spijt van deze opleiding. Ondanks dat het een van de heftigste periodes uit mijn leven is, waarin mijn moeder ziek werd en 1,5 jaar later overleed, koester ik mooie herinneringen aan deze school. Ik vond het heerlijk om in mijn grote overall met kisten eronder lekker te klooien met verf, auto’s te spuiten, leren behangen en ok glas zetten was niet mijn favoriet. In mijn laatste jaar had ik door mijn beperking van overgevoelig kraakbeen, waardoor ik jaren op krukken liep en behandeld werd door een fysio in een sportschool, een bijbaantje als receptioniste in de sportschool. En direct na mijn slagen werd dat mijn fulltime baan en ben ik de rest van mijn leven grotendeels in de sport en office management blijven hangen. Iets in de sport gaan leren was achteraf veel logischer geweest, maar wellicht had ik die opleiding dan niet af kunnen maken met mijn kraakbeen problemen. Uiteindelijk heb ik in mijn eigen tijd nog diverse cursussen gedaan om voedingsdeskundige en fitnesstrainer te worden, waar ik ook een eigen bedrijf in heb gehad. Maar zoals ik in een eerdere blog al aangaf, sta ik altijd in de 6e versnelling en vind ik het lastig om voldoende geduld op te brengen om mensen te begeleiden in hun eigen tempo. Dus uiteindelijk heb ik in 2008 na drie jaar de knoop doorgehakt dat ik veel geleerd had als ondernemer, maar hier werd ik niet gelukkig van. Ik heb dan ook nergens spijt van, want je leert van elke situatie weer wat!

Nog zo’n mooi voorbeeld vind ik Petra. Zij is momenteel bezig om haar droom in Arnhem waar te maken. Deze dame heeft jaren in een fabriek gewerkt, is niet hoog opgeleid, maar heeft inmiddels grootse plannen. Ze wil namelijk een hostel op gaan zetten in het centrum van Arnhem. Heeft ze ooit eerder zoiets gedaan? Nee, verre van dat, maar juist door haar houding geloof ik in het succes van haar plan. Ik heb heel wat uren in de afgelopen maanden met Petra gesproken en juist doordat zij geen kennis heeft van dit project, ziet ze ook de beren op de weg niet, wat maakt dat ze met een hele frisse en positieve blik naar haar plannen kan kijken. Zij zegt zelf: Als ik een beer tegenkom, dan geef ik hem een hand en vraag wat hij van me wil. Fantastisch toch?! Ze verzamelt experts om haar heen die haar kunnen helpen op de vlakken waar ze zelf te weinig van weet.

Wij zijn in onze maatschappij zo geconditioneerd om altijd maar te denken ‘Wat nou als…’ of ‘Ja maar stel nou dat…’. Hoe ouder we worden, hoe meer we ons bang laten maken. Kijk alleen al eens naar de programmering op tv met uitzendingen zoals Opgelicht. Op die manier durven velen van ons hun dromen niet waar te maken. Men settelt zich in de baan waar ze eigenlijk diep ongelukkig van worden, maar het betaalt de rekeningen en dan gaan we tijdens ons pensioen wel lekker genieten! Wie zegt dat jij je pensioen haalt? Ik heb in mijn leven al zoveel mensen voor hun pensioenleeftijd verloren, dat ik echt wel wakker ben geschud om niet te wachten met genieten. Leef NU, geniet NU en maak NU je dromen waar! Laat je niet leiden door angst, heb schijt aan wat de ‘mainstream’ denkt en vindt, volg je hart!

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *