iphone laptop veilig internet

Hoe veilig doe jij het?


Eind vorig jaar keek ik op Netflix de film over het leven van Edward Snowden. Hierin worden de illegale surveillance technieken van de NSA  gelekt aan het publiek door een van de medewerkers van het agentschap, Edward Snowden. Hij doet dit in de vorm van duizenden geclassificeerde documenten, die hij uitdeelt aan de pers.

 

Een film die je absoluut aan het denken zal zetten en wat er voor heeft gezorgd dat ik sinds een aantal maanden mijn camera op mijn laptop standaard heb afgeplakt. Note to self: wel verwijderen wanneer je een skype gesprek in gaat…

Maar wat is er allemaal voor nodig om veilig online te werken? Ik zocht het voor je uit!

iphone online creditcard veilig

Online bankieren

Om veilig online te bankieren, beveilig je je eigen wifi-netwerk met een wachtwoord. Gebruik je ergens anders wifi? Gebruik dan het liefst de Mobiel Bankieren App.
Wanneer je op een computer of laptop je online bankzaken wilt checken, zorg dan dat je daarop een up-to-date virusscanner, firewall (een firewall gebruik je om ongewenste gasten (hackers) buiten de deur te houden en in geval van een virusscanner, ongewenste software) en anti-spyware hebt geinstalleerd. Virussen en ongevraagde programma’s krijgen daardoor minder kans om er een duister zooitje van te maken. Maar na iedere update die anti-virusbedrijven uitbrengen is er ergens weer een hacker bezig ook dit weer te omzeilen. Never ending story dus…

Als je twijfelt of vermoedt dat je slachtoffer bent geworden van online criminelen, bel dan meteen je bank. Je bank kan direct ingrijpen en verdere schade voor je voorkomen.

 

Wat is een Ddos aanval?

Ik heb met een andere website wel eens meegemaakt dat de site niet bereikbaar was. Een belletje naar mijn hostingpartij leerde mij dat ze te maken hadden met een Ddos aanval en dat ze hard aan het werk waren om dit op te lossen. Maar wat houdt dat nou eigenlijk in?

DDoS staat voor Distributed Denial of Service. Met een DDoS aanval maken heel veel computers – vaak vanaf verschillende locaties ter wereld – verbinding met één server. De server is het doelwit: de mensen achter de computers proberen deze server traag te maken of in het ergste geval onbereikbaar te maken.

Bron: www.internedservices.nl

 

Wat kun je doen om een Ddos aanval te voorkomen?

Naast je hostingpartij die er alles aan zal doen om een Ddos aanval te voorkomen, kun je dit ook zélf monitoren door middel van een monitor-tool. Er vindt namelijk elke seconde ergens ter wereld een Ddos aanval plaats. Zo’n monitorsysteem probeert om de paar minuten je site te bereiken en stuurt je een seintje als dit niet lukt.

Je kunt deze (gratis) monitortools inzetten:

Bron: www.mijnwebwinkel.nl

veilig online wifi

Je eigen wifi netwerk beveiligen

Stel een WPA2-wachtwoord in. Jouw WiFi-wachtwoord is de sleutel tot je hele digitale huishouden. Daar wil je dus een goed slot op zetten, niet eentje die je heel simpel kan openen. Bij een WiFi-wachtwoord is WPA2 dan hét slot dat je dan wil hebben. Volg dit stappenplan om het in te stellen.

Wijzig je wifi wachtwoord regelmatig. Er komen hier regelmatig mensen over de vloer die ik het wifi wachtwoord geef. Hartstikke lief natuurlijk, maar het kan zeker geen kwaad om dit regelmatig te vernieuwen, zodat je minder kwetsbaar bent.

En als je dan een wachtwoord kiest, maak het hackers dan niet te simpel, zoals deze mensen. Kies daarom een wachtwoord dat tenminste bestaat uit 10 tekens, met het liefst minimaal één hoofdletter, één kleine letter, één cijfer en één speciaal teken.

Openbare wifi zonder wachtwoord

Een wifi-netwerk in een bar, hotel of waar dan ook op een openbare gelegenheid, dat zonder wachtwoord voor iedereen toegankelijk is of waarbij alle bezoekers hetzelfde wachtwoord gebruik maken, geldt als onveilig. In een zo’n situatie zouden kwaadwillenden met vrij eenvoudige software bij je gegevens kunnen komen of je kunnen volgen als je internet gebruikt.

Een voorbeeld hiervan kwam ik in de zomer van 2015 tegen in Engeland. Ik vroeg de eigenaar van een strandtent om zijn wifi toegang, omdat we op zijn terrein zouden overnachten tijdens onze roadtrip. Hij vertelde dat hij altijd openbare wifi had gehad voor zijn gasten, totdat er onlangs een mafkees was geweest die zijn gehele online administratie overhoop had gehaald…sindsdien wilde hij geen risico meer nemen en is dus afgestapt van het wifi netwerk voor zijn gasten, een harde les helaas.

 

Maak van je telefoon een wifi hotspot

Wanneer je privacy gevoelige info moet afhandelen buitenshuis (bankzaken bijvoorbeeld), kies er dan voor om het wifi-netwerk van je telefoon te gebruiken. Hierbij kun je eventueel je telefoon als “wifi-hotspot” toepassen of gebruik maken van de “USB-thetering” (in draadloze communicatie is de mogelijkheid om een apparaat zonder internetverbinding aan te sluiten op een mobiel apparaat met mobiel internet om zo toegang tot internet te verschaffen aan het apparaat zonder internetverbinding). Dit is qua veiligheid te verkiezen boven een wifi-netwerk van welk hotel of camping dan ook.

hotel veilig internet

VPN verbinding maken

Een VPN-verbinding (Virtual Private Network) is een andere optie om een veilige (en anonieme) verbinding buiten de deur te maken. Hiervoor moet je een programma  downloaden en op je laptop of tablet installeren. Het komt erop neer dat je als het ware je verbinding door een denkbeeldige tunnel laat lopen, welke in eerste instantie uitkomt bij een server in een door jou te selecteren land, mits de provider van het programma daar tenminste over een server beschikt. Vervolgens wordt van daaruit weer verbinding gelegd met de site waar het je om gaat. Bijkomend voordeel is, dat je geen last meer hoeft te hebben van het fenomeen geoblocking en je dus vanuit Monaco, toch gewoon naar “Uitzending Gemist” kunt kijken. Mits de wifi in je hotel natuurlijk niet overbelast is.

Bron: Stapstories


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *