It's all about me festival

Wat ik leerde tijdens het ‘It’s all about me’ festival


Op de terugweg in de trein van het ‘It’s al about me event’ dat ik vorige week bezocht, laat ik de workshop nog even op me inwerken. 

 

De dames die Seats 2 Meet in Amersfoort runnen zijn de initiatiefnemers van dit event. Diverse workshops, stoelmassages en 1 op 1 sessies kon je vandaag volgen. Ik bezocht samen met Jacqueline de workshop ‘De afhankelijkheidsparadox’. De omschrijving die mij aansprak: 

 

Door je hang naar goedkeuring van je klant, ga je je gedrag vaak aanpassen aan dat van de klant [….] In deze workshop kijken we naar wat jouw persoonlijke kwaliteiten zijn in je contact met anderen zijn. Maar ook kijken we naar onbewuste, vaak beperkende overtuigingen die op enig moment ‘de kop op steken’, waardoor je in conflict komt met anderen en de focus op je doel verliest. Je krijgt zicht op de projecties die hierbij een rol spelen en wat je kunt doen om die te hanteren.

 

Mijn doel bij het bezoeken van de workshop was om meer inzicht te krijgen op de situaties waarbij de communicatie misliep met een klant. Ik probeer dit vaak eerst bij mezelf te onderzoeken, maar kan er niet altijd een vinger achter krijgen. 

 

Jacqueline was er ook wat eerder, zodat we nog even konden bijkletsen na haar reis naar Ghana. We werden welkom geheten en om het ijs te breken werd er gestart met een energizer. In de ruimte mocht je tegenover iemand gaan staan die je niet kende en elkaar een tijdje diep in de ogen kijken, zonder te praten. Vervolgens mocht een van de twee in één woord tegen de ander zeggen wat je in de ander ziet. Ik vond de dame die tegenover me stond ‘open’. Ik kreeg het woord ‘sprankelend’ terug. Grappig om te merken wat voor indruk je zonder woorden achter kan laten op iemand. Een laagdrempelige manier om alvast kort kennis te maken in een groep mensen die je (nog) niet kent! 

 

We starten met de eerste workshop en het bleek een klein groepje mensen te zijn van 4 dames en 1 man.  Joyce, de dame die deze workshop gaf, begon met uitleggen wat haar bedrijf doet. Vervolgens mochten we allemaal 10 positieve eigenschappen opschrijven van een persoon die je goed kent. Daarna mochten we van diezelfde persoon ook 10 negatieve eigenschappen opschrijven. Dat vond ik vrij lastig van de persoon die ik had gekozen, ik kwam niet verder dan vijf. Er waren meer mensen die hier moeite mee hadden, met het opschrijven van de negatieve eigenschappen, dus we mochten allemaal nog een ander persoon in gedachten nemen en eerst  10 negatieve eigenschappen opschrijven en vervolgens 10 positieve.

 

In groepjes van twee á drie personen mochten we met elkaar bespreken welke eigenschappen je herkent in de eigenschappen die jij zojuist had opgeschreven. Het blijkt namelijk zo te zijn dat je eigenschappen waar je vaak iets meer van zou willen hebben of die je bewondert, projecteert op de ander. En dat geldt dan zowel voor de positieve als negatieve eigenschappen. 

 

Als je het lastig vindt om je hier een beeld bij te vormen, denk dan eens aan de partner in een relatie die heel erg jaloers is aangelegd en daarmee het idee dat de ander zal vreemdgaan projecteert. Zoals het bekende spreekwoord: “zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten”.

 

Door op deze manier een klant of situatie te beoordelen met terugwerkende kracht, kun je met een hele andere blik kijken naar wat er misschien misliep.

It's all about me festival

De klassieke opvatting en uitleg van projectie is dat het een afweermechanisme is tegen negatieve emoties. Projectie neemt nervositeit weg over zaken die wij in onszelf niet graag erkennen, en worden aan andere mensen toegeschreven. Dit gebeurt vaak onbewust zodat het ego niet met deze zaken hoeft om te gaan. Het Jungiaanse begrip schaduw hangt nauw samen met het begrip projectie. Deze gevoelens die wij niet erkennen noemen wij onze schaduw. Door een negatief en subjectief gevoel (schaduwzijde) te projecteren op een ander, verlegt iemand als het ware een innerlijk conflict en daarmee ook de oorzaak.

 

Peter Gray beschreef het als: “het mechanisme dat ervoor zorgt dat gevoelens of verlangens die een individu geheel onacceptabel vindt (te beschamend, te obsceen, te gevaarlijk) aan een ander toegeschreven worden.”

 

Bron: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Projectie_(psychologie)

 

Stof tot nadenken! Ik merk dat ik ook gelijk bewuster na ga denken  over de oordelen die ik dan heb, bijvoorbeeld dat ik het gevoel had dat in de workshop zaken niet altijd duidelijk werden uitgelegd. Maar dan denk ik hierdoor gelijk na over mezelf en het feit dat ik ook altijd moeite heb om dingen helder in een keer uit te leggen. En zo zijn er nog meer eigenschappen waar ik graag iets meer van zou willen hebben. Positiviteit bijvoorbeeld…ik ben van nature een ‘het glas is half leeg’ persoon, dus mensen die het glas half vol kunnen zien, bewonder ik vaak. En als mensen zich heel afhankelijk opstellen of in een slachtofferrol kruipen, kan ik me daar aan irriteren…juist omdat ik van huis uit altijd heb meegekregen om zelf verantwoordelijkheid te nemen. Interessant om je hier in te verdiepen, waarom je dingen ziet zoals je ze ziet….een beetje zelfreflectie kan geen kwaad!

 

Omdat ik weer op tijd in Arnhem terug moest zijn voor een bbq bij vrienden, heb ik de laatste workshop laten gaan. Nog even wat drinken met Jacqueline en zodra zij wordt opgehaald voor haar 1 op 1 sessie, loop ik naar de trein…

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *