sta jij altijd aan

Sta jij altijd ‘aan’?


Vanuit de tijd dat ik in loondienst werkte weet ik nog goed wat ik het meest stressvol vond; na 17:00 de deur achter je dicht trekken en dan ’s avonds of in het weekend appjes van collega’s of werkgever ontvangen met werkgerelateerde vragen. Op het moment dat ik dat lees, ongeacht wat de vraag of het bericht ook is, dan sta ik weer ‘aan’. En dat kan ik dan moeilijk weer loslaten om er op de eerstvolgende werkdag pas weer wat mee te doen. Dat was vaak ook niet eens wenselijk, want als er planningen zijn gemaakt en je krijgt het bericht dat er iemand ziek is geworden die de volgende ochtend bij een klant aan het werk zou gaan, dan moet er direct vervanging worden gezocht.

Het brak mij zo op, dat ik op een gegeven ogenblik bij mijn werkgever heb gevraagd om een telefoon van de zaak. Tot op dat moment ontving ik dit soort berichten namelijk op mijn privénummer. Wanneer ik een telefoon van het bedrijf zou hebben en deze zette ik uit, dan wist degene die mij probeerde te bereiken dat ik dan niet in de gelegenheid was om het op te pakken en zou het bij een andere collega kunnen neerleggen.  En dat is exact hoe ik het nu ook heb geregeld.

sta jij altijd aan

Als werknemer is de scheiding tussen werk en privé ontzettend belangrijk om tot rust te kunnen komen en je hoofd leeg te maken. Als ondernemer is dit net zo van belang, maar heb je er wel bewust voor gekozen om niet voor een 9-5 baan te kiezen voor een werkgever. Als ondernemer zal er in de avonduren en weekenden vaak nog het een en ander door je hoofd spoken, waar je op dat moment iets mee wil doen. Een eerste reactie is dan vaak om het via de mail, app of door middel van bellen direct bij de persoon die jou daarmee kan helpen neer te leggen. Dit kan bijvoorbeeld een freelancer zijn die je inhuurt of een medewerker van je bedrijf.

Ik betrap mezelf hier ook vaak op dat ik dit direct uitzet naar de ander. Ook van medewerkers van klanten krijg ik dit wel eens terug dat zij het niet altijd even leuk vinden dat hun werkgever ze buiten werktijd om regelmatig appt over werk. De een kan er beter mee omgaan dan de ander, maar als ondernemer is het in ieder geval goed om je hier bewust van te zijn. Niet iedereen is 24/7 bezig met jouw bedrijf, jouw droom! Uiteraard is het voor de medewerker of freelancer in kwestie zaak om zijn of haar eigen grenzen goed aan te geven wanneer dit gebeurt. Je bent als ondernemer tenslotte niet helderziend 😉

Zelf zet ik daarom mijn bedrijfstelefoon regelmatig uit in het weekend, avonduren of welk moment ik dan ook dat ik heb gekozen om even te ontspannen en niet aan werk te denken. Ik weet van mijzelf dat ik anders altijd ‘aan’ sta zodra er een appje binnenkomt van een klant of freelancer. Mijzelf hierin proberen te veranderen is tot nu toe niet gelukt, dus dan is dit voor mij de meest praktische manier. En zo zal iedereen er anders mee omgaan.

Herken jij jezelf in dit verhaal? Ik ben benieuwd hoe jij hier mee omgaat!


Een gedachte over “Sta jij altijd ‘aan’?”

  1. Helemaal waar Yvonne! Ik heb geen aparte bedrijfstelefoon, wellicht wel een goed idee. Wel ga ik af en toe een paar uur in vliegtuigstand, heerlijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *