HSP HSS

De uitdagingen van een HSP/HSS ondernemer


Crowdfunding heeft me al veel gebracht. Niet alleen heb ik op deze manier mooie initiatieven leren kennen en mensen kunnen helpen om hun eigen droom waar te maken, maar heeft het ook waardevolle kennis over mezelf op mijn pad gebracht.

Het is april 2015 wanneer ik net mijn eerste zelf opgezette crowdfunding campagne heb afgerond en een workshop over crowdfunding langs zie komen. In Utrecht ontmoet ik een groep mensen waarmee we een basiscursus over het opzetten van een crowdfunding bij Geloof in je project krijgen. Tijdens de workshop blijkt dat ik deze kennis eigenlijk al heb, maar ik zit naast een dame waarmee ik een interessant gesprek heb.

Een aantal weken later zit ik bij haar in de praktijk, ze is namelijk coach voor mensen die hoog sensitief zijn. Vanuit mijn omgeving waren er de afgelopen jaren al wat hints gegeven dat ik de online test van Elaine Aron eens moest doen. Daar herkende ik wel wat in, maar lang niet voldoende, dus ik legde dat weer naast me neer. Maar Annelyn, de coach waar ik nu in de praktijk zat, vertelde me dat er ook een minder bekende versie van hoog sensitiviteit is: HSS, oftewel High Sensation Seeker. Toen mij werd verteld wat dat inhield was het als of ik in een spiegel keek. Een aantal punten die typerend zijn voor mij:
– Op zoek naar activiteit, nieuwe ervaringen, spanning
– Je zoekt grenzen op
– Je bent nieuwsgierig en ondernemend
– Je bent ongeduldig
– Je kan een tikkeltje eigenwijs zijn (understatement of the year)
– Je hebt moeite je gevoelige kant te erkennen (Je kan mij boos krijgen door mij ‘schattig’ te noemen)
– Je komt extravert en zelfverzekerd over (in sommige situaties werd ik zelfs arrogant genoemd)
Deze punten zijn afkomstig van de site van Sannie Alblas-Smit

 

Ik leerde dat mensen met deze versie van hoog sensitiviteit ook vaak een flinke rugzak vol met pittige ervaringen hebben en vaak al diverse malen grandioos over hun grenzen zijn gegaan (lees: burn out of overspannen). Ja, dat ben ik wel in een notendop zeg maar! Annelyn is zelf ook een HSP/HSS en dit voelde echt als thuiskomen…iemand die eindelijk op dezelfde golflengte zat als ik. Ik heb diverse gesprekken met haar gevoerd en mijzelf gaande weg weer beter leren kennen en dat was soms heel erg confronterend. Wat ik vooral waardevol vond om te leren, is het schrijven van mijn eigen handleiding.

– BALANS!! Agenda, plannen en je eraan houden. Lastige opgave voor een HSP/HSS.
– Ken je eigen grenzen. Wat is jouw balans tussen activiteit en rust?
– Acceptatie, alleen dan kun je echte rust vinden.
– Plan een herstelperiode in als je HSS kant zich uitgeleefd heeft.
– Ga de natuur in om een rustmoment te pakken.
Deze punten zijn afkomstig van de site van Sannie Alblas-Smit

Ik leerde dat het snelle schakelen, wat mijn kracht als ondernemer is, door de HSS komt. Aan de ene kant heerlijk, want hiermee kan ik klanten vaak versteld doen staan hoe snel iets is geregeld, maar aan de andere kant een struggle, want de rest van de wereld gaat soms tergend langzaam voor mij als ongeduldig type.

En bovenstaande handleiding weten en toepassen zijn twee heel verschillende dingen kan ik je vertellen. Die grenzen blijven een moeilijk punt voor mij, want als ik weer wilde nieuwe plannen heb, dan neem ik die grenzen allemaal niet zo nauw. Ik ben er ook van overtuigd dat mijn chronische hoofdpijn een gevolg is van het jarenlang overschrijden van mijn grenzen. Een pittige prijs om te betalen, maar wel een hele duidelijke alarmbel van mijn lijf ‘tot hier en niet verder’. Maar ook pijn wordt na 19 jaar onderdeel van je dagelijks leven en het is altijd weer checken bij mezelf of ik niet gevaarlijk dicht in de buurt van die grens kom. Ik kan soms zo jaloers zijn op mijn vriend…die kan gewoon een hele tijd niks doen en dan ook echt niet aan iets denken…mindemptiness noemt hij dat. Mijn hoofd gaat constant door met ideeën bedenken en over van alles en nog wat nadenken. En dat is zeker een valkuil voor mij als ondernemer.

Ik heb daardoor een hele lijst met ideeën die wachten op uitvoering. Eén daarvan heb ik eind vorig jaar opgepakt. De Foto Prop Shop lag al een tijdje op de plank, maar ik kon het idee niet loslaten. Een webshop voor bloggers waar ze alles op het gebied van fotografie voor hun blog kunnen vinden. Van accessoires om foto’s de juiste sfeer te geven tot workshops om fotografie skills te verbeteren. En ik ben dan het type ‘fuck it ik ga ervoor en als ik op mijn bek ga, nou ja dan leer ik daar ook weer iets van’. Alleen zou ik het niet gaan redden naast mijn nieuwe bedrijf Virtual Sidekick Yvonne, dus een vennoot ingeschakeld. Ook hier liep ik tegen mijn HSS kant aan dat zaken niet snel genoeg gingen naar mijn idee. Op zoek naar een andere vorm om het wel naar mijn zin te maken zorgde er gaandeweg alleen maar voor dat ik me steeds gestresster voelde. Niet alleen was het lastig om de juiste mensen te vinden, zonder een flinke lening aan te moeten gaan, maar ook mijn andere werk begon er onder te lijden. En op het moment dat er ook nog flinke hoofdpijn om de hoek kwam kijken wist ik, pas op de plaats en heel goed gaan overdenken wat wijsheid is. Zo ontzettend fijn om dan een aantal ondernemers om me heen te hebben waarmee ik kan schakelen.

Dus dat is wat er de afgelopen periode is gebeurd…rust nemen, hoofd leeg maken door alles op papier te zetten, wikken en wegen door lijstjes te maken en uiteindelijk de balans opmaken. Conclusie: hoe tof ik het idee ook vind en hoeveel potentie ik er in denk te zien, dit gaat mij niet helpen op korte termijn. Het gaat me vooral veel kosten, niet alleen financieel, maar ook mentaal en dat heb ik er niet voor over. Met een van die ondernemers kwamen we samen tot deze conclusie:

Let’s get our shit together and focus the hell out of it!!

En dat is exact wat ik ga doen. De Foto Prop Shop laat ik los, door middel van verkoop of ik sluit het helemaal wanneer er geen animo is, en ik focus me volledig op Virtual Sidekick Yvonne en de groei binnen dat bedrijf.

Niet makkelijk om mijn kindje los te laten, maar weer een goede les voor mij als HSP/HSS ondernemer; ik kan niet alles (tegelijk). En er zullen nog vele lessen volgen kan ik je garanderen, want reken er maar op dat ik dit soort acties nog vaker op mijn pad ga krijgen, dat is nou eenmaal de aard van dit beestje en dat vind ik ok.


5 gedachten over “De uitdagingen van een HSP/HSS ondernemer”

 1. Zó herkenbaar jouw verhaal! Ik merk het nu ook weer in een week waarin alles anders loopt. Zondag voor het eerst in meer dan 20 jaar een allergische reactie gehad door een fout in een smoothiebar, mond en keel opgezwollen.. keel onsteking erbij op gekregen en inmiddels ben ik zo moe. En toch maar doorgaan omdat je zoveel ideën hebt.

  Dit terwijl ik het juist zo heerlijk vind dat ik maar een paar dagen per week hoef te werken om te kunnen leven. Maar ja, die onrust he ;). Vandaag heb ik de stekker eruit getrokken. Ik ga 1 ding doen voor mijn bedrijf en daarna ga ik vooral genieten. Even helemaal niks #ennubenikaandebeurt.

 2. Hi Yvonne,

  Leuk om dit herkenbare stuk te lezen van jou. Ik dacht al zoiets aan te voelen 😉

  Hoewel ik slechts 3 dagen per week hoef te werken, werk ik er gemiddeld 6. Ook ik heb een lichamelijke grens. En ook mijn vriend kan gemakkelijk helemaal niets doen. Wat mij niet jaloers maakt overigens. Maar wellicht dat de balans daarin momenteel zoek is.

  Ik sluit af met een compliment. Het vraagt heel veel om zo’n knoop door te hakken weet ik uit ervaring. Heel goed van je om zo’n grens aan te geven en ergens een punt achter te zetten. Juist als het moeilijk is. Over een tijdje (een jaar ofzo) kijk je er met meer rust op terug en besef je wellicht makkelijker wanneer je de volgende keer gas terug moet nemen in plaats van doorrennen.

  You go girl!

  Liefs, Hetty

  1. Lief van je Hetty, dank je wel!
   Ik merk nu al dat het besluit me rust geeft, daarin volg ik gelukkig mijn gevoel door de eerdere ervaringen van het overschrijden van mijn grenzen. Dit is nou eenmaal hoe ik in elkaar steek en zonder dalen geen pieken hou ik mezelf voor 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *